Endokrin Sistem Nedir?
‘’Endokrin sistem nedir?’’ oldukça merak edilen sorular arasında yer almaktadır. İlk olarak endokrin, iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistem olarak tanımlanabilmektedir. Dış ortamda meydana gelen değişimlere uyum sağlamaktadır. Bununla birlikte vücutta bulunan dengeyi korumak zorunda olan canlıların bu durumla başa çıkabilmesine neden olmaktadır. Dengenin korunması için endokrin sistemin düzgün çalışması gerekmektedir.
İzmir endokrin sistem tarafından sağlanan bu düzen, iç salgı bezleri tarafından üretilen kimyasalların salgılanmasını sağlamaktadır. Böylelikle metabolizma ile alakalı birçok işlev düzenlenmektedir. Bunların arasında büyüme, üreme, gelişme vb. yer almaktadır. Salgı bezi hücreleri ile oluşan endokrin bezler, vücudun o anki ihtiyacına göre basit maddeler elde etmektedir.
Üretilecek olan hormon, kan damarlarından alınan besin maddeleri ile oluşturulmaktadır. Ardından üretilen bu hormon tekrar kan yoluyla ilgili hormona iletilmektedir. Böylelikle organın çalışması etkilenmektedir. Ayrıca hormonlar yalnızca hedefte olan hücreleri etkilemekte ve 2 farklı yolla kontrol edilmektedir. Bunlar kimyasal kontrol ve nörolojik kontrol olarak ikiye ayrılmaktadır.
Kana karışarak hormonun iletilmesini sağlayan bezlere iç salgı bezleri denilmektedir. Bir diğer ismi ise endokrin bezleri olarak bilinmektedir. İç salgı bezleri direkt kana verilmektedir. Dış salgı bezi olan ekzokrin ise salgıları kanallar aracılığı ile vücut boşluğuna bırakmaktadır. Hipofiz, tiroit, iç salgı bezlerine örnek olarak verilebilmektedir. Dış salgı ise karaciğer, tükürük bezi, prostat olarak tanımlanabilmektedir.
Endokrinoloji ve Endokrinolog Nedir?
Endokrinoloji ve endokrinolog nedir? Endokrinoloji, endokrin bezlerinin çalışma prensibi ve ürettiği hormonlar ile ilgilenmekte olan bir bilim dalıdır. Bir başka deyişle iç salgı hastalıkları bilimi ya da hormon hastalıkları denilebilmektedir. Geniş bir yelpazeye sahip olduğu söylenebilmektedir. Şeker hastalığı, tiroit, hipofiz rahatsızlıkları, metabolik kemik hastalıkları endokrinoloji alanına girmektedir. Bununla birlikte diyabet, büyüme, gelişme, hipertansiyon, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği de burada yer almaktadır.
İzmir endokrinolog ise endokrin sistemi hastalıklarının tamamı ile ilgilenen kişiyi tanımlamaktadır. Branşında uzmanlaşmış olan hekim 6 yıl tıp fakültesi okumakta ve ardından 5 yıl ihtisas yapmaktadır. Daha sonra ise 3 yıl endokrin bölümü için eğitim almaktadır. Oldukça uzun bir eğitim süreci sonucunda endokrinolog olmaktadır. Endokrinolog, endokrin hastalıklarının tanısı ve tedavisi ile ilgilenmektedir.
Endokrin Sistem Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
Endokrin sistem hastalıkları çeşitleri nelerdir? Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan endokrin sistem hastalıkları şekilde sıralanabilmektedir:
- Boy kısalığı ve büyüme hormonu eksikliği
- Böbreküstü bezi hastalıkları
- Hipofiz bezi hastalıkları
- Büyüme hormon fazlalığı
- Kortizol hormon fazlalığı
- Kortizol hormon azlığı
- Diyabetes insipidus
- Hipofiz bezi yetmezliği
- Prolaktin hormon fazlalığı
- Paratiroit hormon fazlalığı
- Paratiroit hormon azlığı
- Testis hormonları ve hastalıkları
- Yumurtalık hormonları ve bozuklukları
- Tüylenme
- Tiroit bezinin fazla çalışması
- Tiroit bezinin az çalışması
- Nodüler guatr
- Tiroit kanserleri
- Hashimoto hastalığı
- Tiroit bezi iltihabı
- Polikistik over sendromu
- Menopoz
- Erkekte meme büyümesi
- Testosteron eksikliği
- Testis ve penis küçüklüğü, sakal çıkmaması
- Kadınlarda cinsel hormon yetmezliği
- Adrenalin hormon fazla salgısı
- Aldosteron hormon fazlalığı
Endokrin Sistem Hastalıkları Tanı ve Tedavisi Nasıldır?
İzmir endokrin sistem hastalıkları tanı ve tedavisi nasıldır? Endokrin sistem alanını pek çok hastalık ilgilendirmektedir ve bu hastalıkların belirli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İlaçlı tedavi yönteminden cerrahi tedaviye kadar pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Ancak öncelikle hastanın şikayetleri dinlenmekte ve ne gibi sorunları olduğu belirlenmektedir. Bu sorunlara yönelik bir takım testler uygulanmakta ve sonucunda bir tanı koyulmaktadır. Tanı sonrasında ise hastaya uygun bir tedavi yöntemi belirlenmekte ve buna uygun bir takvim oluşturulmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tiroid Nodülleri
Günümüzde Ultrasonografi (US), Magnetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) gibi tetkiklerin yaygın olarak kullanılması sayesinde başka hastalıklara yöneli...
Devamını OkuGuatr
Guatr, boynumuzda yer alan tiroid bezinin büyümesiyle karakterize hastalıklar için kullanılan genel bir terimdir. Tiroid bezinden üretilen hormonlar vücut metabolizmasının dengesini düzenledikleri içi...
Devamını Oku